Gå til Blatchford Norge

 

Plantarfasciitt

Plantarfasciitt er en lidelse som kommer av overbelastning/ irritasjon av plantarfasciens feste i hælbeinet. Det antas at en stor del av hælsmerter kan tilskrives denne tilstanden. Langvarig ståing, gange og løping på hardt underlag kan være utslagsgivende.

 Inaktivitet, overvekt og dårlig skotøy er også disponerende faktorer. Men også idrettsutøvere som driver med mye hopping eller langdistanseløping er utsatt for denne lidelsen. De som har fotstillinger som hulfot (pes cavus) og pes planus (plattfot) er også disponert for utvikling av plantarfasciitt. Ved noen revmatiske sykdommer som Reiters sykdom eller Bechterevs sykdom, kan sykdommen debutere med dobbeltsidig plantarfasciitt.

Plantarfasciitt kjennetegnes ved at man får smerter i hælen ved belastning, spesielt på innsiden av foten, og gjerne 5cm foran bakre del av hælen. I starten er det smertefullt ved belastning, senere også i hvile. Typiske tegn etter hvert er smerter på morgenen når man skan begynne å gå, og så går det over når man er blitt varm. Det å gå på tå kan lindre smertene. Smertene kan etterhvert bre seg fremover under hele foten.

Forslag til tiltak:
• Avlastning, avkjøling av smertefullt område, betennelsesdempende medikamenter (NSAID)
• Alternativ trening/ aktivitet, f.eks sykling/ svømming. Unngå gange og løping på hardt underlag.
• Tøyning av leggmuskulatur og plantarfascien
• Innleggssåler for korrigering av fotfeilstilling og avlastning av hæl (Powerstep, Pedcad, mm)
• Godt dempede sko (Saucony, Joya)
• Nattskinne for tøyning av plantarfascien (UFO)