Gå til Blatchford Norge

 

Gnagsår

Gnagsår er en harmløs, men smertefull lidelse, som kan være svært aktivitetshemmende. Det oppstår vanligvis hvis man tar i bruk nye sko, eller skifter til uvant underlag ved f.eks løping. Kjennetegnes ved økende smerter over det området som er utsatt for friksjon, vanligvis over calcaneus eller stortåballen. Huden blir rød, og det blir etter hvert dannet en væskefylt blemme som kan bli blodig. Dersom irritasjonen og friksjonen får fortsette, kan det danne seg et åpent sår.

Forslag til tiltak:
• Den beste form for behandling er forebygging. Ved fare for friksjon kan det utsatte området behandles med salver eller spesialplaster (Compeed), eller man kan forsøke en spesialsokk med ekstra forsterking på utsatte områder (Thorlos).
• Dersom det har blitt dannet en blemme, bør denne tømmes ved å forsiktig stikke en nål ytterst i kanten av blemmen, uten å skade hudlaget over, da det fungerer som god beskyttelse mens det dannes ny hud. Den døde huden kan klippes vekk etter noen dager. 
• Hvis det har kommet så langt at det har blitt åpne sår, bør dette behandles så rent som mulig inntil det er tilhelet for å unngå infeksjon. Og selvfølgelig må området avlastes, og ikke utsettes for ytterligere irritasjon.